오소 부코 osso buco가 있는 풍경 Preview

Osso Buco Alla Milanese

INGREDIENTS

  • 4 to 6 tablespoons olive oil
  • 6 portions of veal shank (about 6 pounds total), see note
  • 1/4 cup flour
  • 1 cup finely chopped onions
  • 1/2 cup finely chopped carrots
  • 1/2 cup finely chopped celery
  • 1 large clove garlic, minced
  • 1 1/2 cups dry white wine
  • 1 1/2 cups peeled, seeded, chopped fresh tomatoes (canned Italian tomatoes, drained and chopped, may be substituted)
  • 1 1/4 cups well-flavored veal, beef or chicken stock
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • Salt and freshly ground black pepper
  • Gremolata (recipe follows)

PREPARATION

1.
Melt the oil in a heavy casserole large enough to hold the veal in a single layer. Dust shank pieces with flour and lightly brown on all sides over medium heat. You may find the browning easier if you do not put all the shanks in the pan at once. Do not allow them to become dark or blackened. Remove the shanks from the casserole and lower heat.
2.
Preheat oven to 350 degrees.
3.
To the casserole, add onions, carrots and celery and saute, stirring until they begin to soften. Add garlic and saute a minute longer. Add wine and cook over medium-high heat, scraping the pan until all the brown bits clinging to it have dissolved. Stir in the tomatoes, stock and thyme.
4.
Return the shanks to the casserole, basting with the sauce. Season with salt and pepper, cover and bake in the preheated oven about one and one-half hours until the meat is tender when pierced with a fork. Baste the shanks several times during baking.
5.
Remove shanks to a serving dish and keep warm. Taste sauce and season with salt and pepper if necessary. If the sauce is too thin (it should be about the consistency of cream), place the pan on top of the stove and boil down the sauce for several minutes.
6.
Pour sauce over the shanks and top with a little of the gremolata. Pass the rest on the side.
YIELD
6 servings

  • NOTE

    For osso buco, have the butcher saw the veal into two-and-a-half to three-inch lengths so they average about a pound apiece. They should have a thin, transparent "skin" wrapping the meat. Do not remove this membrane because it holds the shanks together. If it has been removed, the meat should be tied with a string.

어디 친구네 아파트 같은 데 놀러가서 난방 틀어놓고 해롤드앤쿠마나 내차봤냐? 같은 또** 영화를 보면서 캔맥주를 쫄쫄 마셔가며 손은 안 가고 시간이 많이 드는 요리를 해서 싸구려 와인을 콸콸 마시는 게 최고다. (백수 친구 없음, 아파트 가진 친구 없음) 그러기에 딱 좋은 메뉴가 오소 부코다. 이 레시피는 오븐이라 따라하지 않을 것이지만, 뭐 들어가면 되는지 레시피도 알고, 만들어도 봤고, 어려운 재료도 없으니 못할 게 아닌데 이 풍경 만들 수가 없어서 못하고 있다. 누가 집에서 번개 치시면 제가 해드리겠습니다?(어?)
송아지 꼬리를 어디서 파는지도 모르겠고, 거창하게 레시피 다 따라할 거 아니니까 그냥 소꼬리 토마토찜이라고 하면 된다. 피 빼는 시간 빼고 2시간이면 완성되긴 하는데, 그보다 더 오래 약하게 익혀서 뭉근하게 하려면 4시간이 좋다. 일반? 토마토는 싱겁고, 대추방울토마토나 짭짤이토마토를 (섞어) 쓰는 게 결과가 더 좋다. 리조토랑 먹는데, 쿠스쿠스가 땡겨서 사진이 저렇다. 한동안 포스팅을 올리지 않아 오늘 좀 달리는데 티나진 않으면 좋겠다?


덧글

  • bluexmas 2012/11/04 20:37 #

    이건 정강이로 만드는거에요 shank니까... 그냥 꼬리나 아니면 갈비로 해도 상관은 없지요 어차피 거기에서 거기니까. 어차피 우리나라 갈비찜이랑 원리는 같으니까 가스불에 익혀도 되는데 그래도 오븐이 훨씬 효율적이죠;;

    우리나라 토마토는 조리하면 진한 오렌지-주홍색으로 바뀌니 이탈리아 통조림이 더 나을거라 사료되는 바입니다
    .. 이거 한 번 해봐야 되겠네요.
  • naut 2012/11/04 22:59 #

    buco가 구멍난 뼈(에 붙은 살이)라 이 레시피(대충 읽고 대충 올린 거 티나나요;;;;?)는 정강이였군요 헤헷; 최대한 많은 레시피를 섞어서 머리 속에 정리하는 버릇이 있는 터라;; 레시피 보고 착실히 따라하는 얌전한 밥은 못 만들겠더라고요 하흐흐. 전 첨부터 넣고 녹여버릴 토마토와 막판에 들어가 진한 맛 빨간 덩어리 역할을 할 토마토로 나눠서 넣어보려고요. 통조림을 후자로 써도 되겠네요우. 근데 한 번 해보신 후에 꼭 포스팅 부탁드려요. 아니 그냥 번개 치시죠. 제가 요리하지 않을테니 안심하시고 =ㅂ=ㅋ
  • naut 2012/11/05 08:30 #

    아 근데 이 레시피 말고 앤초비 들어간 레시피 많은데. 앤초비 들어가면 더 맛날 것 같아요.
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